0

Г ерой търсач от драмата с изгубилия се край Перник Сашко има кауза да закупи топмодерен дрон, с който да дири и други изгубили се.

Аксел Заимов, който бе един от най-активните издирващи в продължилата 8 дни издирвателна операция миналата есен, е твърдо решен да закупи безмоторен летателен апарат в момент, когато качествените машини заминават за Украйна, в мига, в който излязат на пазара.

Липси

„Още докато търсехме Сашко, си направих своя анализ и видях, че пред всичката тази огромна доброволческа енергия има две пречки. Едната е организацията, а другата е техническото обезпечаване. И реших, че трябва да направя нещо по втория въпрос“, каза Заимов за „Телеграф“. Според него професионален дрон с термокамера за издирване ще спомогне повече хора да бъдат намирани навреме. „Това със Сашко бе чист късмет. За съжаление в повечето случаи хората биват откривани твърде късно. Липсата на техника е основна причина“, казва Заимов.

Хит

Ето защо той си е наумил да закупи модерния дрон DJI Matrice 3M 30T, който е хит във военните действия в Украйна и е търсен и от двете страни на фронта. Според специалисти това е най-добрият цивилен дрон в света. „Има термокамера и може да засича топлината на човешкото тяло. Добрият оператор просто трябва да има око, за да засече светлинните точки и да съсредоточи търсенето там“, описва Заимов. Според него дронът е идеален за лоши метеорологични условия, в каквито често се водят мисии по търсене и спасяване. Държи на удар, влага и прах. Може да се отдалечава до 5 км от оператора, а има възможност управлението му да бъде прехвърляно от един на друг оператор. „Това ще позволи търсене на много по-голяма територия от тези 5 км радиус. Ще даде възможност и за продължително търсене - едни оператори почиват и предават управлението на други“, добавя специалистът по търсенето. Дронът има и подгряване на батериите, с което може да лети при температури до -20 градуса.

Търсене

Заради пандемията и последвалата война китайският квадрикоптер е изключително труден за намиране. „По принцип цената му е 25 000 лв., но сега може да бъде закупен за 20 000 лв. от български вносител. Искам да го купим максимално бързо, защото предстоящият есенно-зимен сезон е именно времето, в което най-много хора се губят“, обяснява Аксел. Доброволецът вече планира да си извади лиценз за оператор на безпилотен апарат до 120 м височина от гражданската въздухоплавателна администрация. Предстои и регистрирането на дружество с нестопанска цел или доброволно формирование, което да придобие дрона. Ще се обучават и други „пилоти“. „Идеята ми е в момента, в който разполагам с тази техника, МВР, планинската спасителна служба, доброволни организации от цялата страна и всеки, който търси изгубен човек, да може да ни се обади и до часове дронът да е на терен“, казва Заимов. Той вече е във връзка с известен общественик, популярен водач на дарителски кампании, с когото бързо да се осигурят средствата за купуване на машината.

Дири хора с деменция, аутизъм и алцхаймер

„По никакъв начин не искаме да създаваме усещане, че властите у нас не могат да дирят хора, нито да изземваме правомощия. Напротив. Искаме да сме в помощ на тези хора и институции да си свършат работата бързо и качествено. Защото вие не можете да си представите каква е болката на роднините, чийто близък не се е прибрал и не знаят къде е“, казва Заимов. Според него основно у нас се губят хора с ментални проблеми като деменция, алцхаймер, хора от аутистичния спектър, хора с микроинсулти, както и диабетици. Губят се често и невротипични деца без особени състояния, като при тях причината е залисване в игра и неусещане, че се е стъмнило.