0

В ече са посетени 103 домакинства след потопа в Царево, предоставена им е емоционална и психологическа помощ, както и информация за помощите. Това обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Като резултат от подадените заявления до момента са предоставени 46 помощи, до трикратен размер на линията на бедността.

ТРИМА ИЗЧЕЗНАХА БЕЗСЛЕДНО, евакуират „Арапя“, „Нестинарка“ и село Лозенец (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Подкрепата може да достигне до 1512 лева, като индивидуалните потребности се преценяват”, добави Шалапатова.

„Облекчихме достъпа до Фонда за социална закрила. До 2500 лева може да бъде подкрепено всяко домакинство, което е получило и първата помощ. Може да бъде подпомогнато за базисните потребности за оборудване”, поясни Шалапатова.

С ГОЛЯМО СЪРЦЕ: Динко се втурна да помага в Царево! (СНИМКА+ВИДЕО)

В събота социалният министър ще се срещне с кмета на Царево и с областната управа.

„Другата седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъде гласувано и предложението на министерството за подпомагане на хората, загубили своите близки в размер на 15 000 лева”, каза Шалапатова. „Целта ни е тази помощ да е постоянна мярка”, допълни тя. 

СЛЕД ВОДНОТО БЕДСТВИЕ: Чистят Царево от каравани

По въпроса с пенсиите, Шалпатова каза, че те ще бъдат осъвременени по швейцарското правило.

„Все още тече бюджетната процедура, трябва да отчетем икономическата ситуация. Но данните за инфлацията са позитивни. Оптимист съм, смятам, че нивото на пенсиите ще бъде компенсирано, така че пенсионерите да живеят добре”, заяви тя.

ВОДНОТО БЕДСТВИЕ В ЦАРЕВО: Водата в общината все още не е годна за пиене

По въпроса за минималната работна заплата, която трябва да се вдигне на 930 лева, Шалапатова каза, че предстои разговор със социалните партньори и допълни: „Заложили сме много мерки за подпомагане на населението за адекватен достъп до пазара на труда”.

Безработицата в България е 5,3%, обясни още социалният министър. Правят се анализи и ще бъдат активирани мерки в различни региони в страната, писа NOVA.

Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България пред ,,Телеграф": Ръстът на минималната заплата е два пъти повече от инфлацията