0

Н езаконни каравани лъснаха след бедствието по Южното черноморие. Местните власти дадоха ултиматум да се премахнат. Бунгала и каравани, както напълно здрави, така и повредени от придошлата вода на къмпинг „Арапя“ са се сдобили със заповеди за преместване, тъй като са опасни за обитаване. Това е установила нарочна проверка, в която са участвали служители от пожарната веднага след голямото наводнение, научи „Телеграф“. Обектите са със сериозни конструктивни нарушения и са потенциално опасни за къмпингуващите, потвърди и зам.-кметът на община Царево Марин Киров.

Двадесетте рискови бунгала и каравани на „Арапя“ са разположени предимно на първа и втора линия до морето, но попадат в различни парцели. В момента тече проверка, която цели да се установи кои са собствениците на опасните обекти. Тепърва местните власти са започнали и паралелна проверка, която ще трябва пък да установи и собствениците на парцелите, в които попадат тези опасни обекти. На тях също ще бъдат издадени предписания за премахването им.

Статут

Повечето от караваните и бунгалата са незаконни, но сред получилите предписания има и такива със законно разрешение за поставяне на преместваем обект. "При един по-сериозен дъжд или повторно наводнение тези обекти може да се срутят. Опасни са, затова и предприемаме мерки за тяхното бързо и приоритетно премахване", обясни Киров. Само два дни след водното бедствие на въпросните бунгала и каравани са разлепени бележки с предписания от общината. С тях местната власт дава инструкции на собствениците да премахнат в тридневен срок обектите. "Ако в дадения срок тези обекти не бъдат премахнати доброволно от собствениците, ще предприемем действия по принудителното им премахване, като разноските за това ще бъдат за сметка на собствениците", обясниха от община Царево.

Активност

Местната власт се е активизирала, защото само ден след потопа е установено, че в компрометираните бунгала и каравани са настанени почиващи. Собствениците на обектите за къмпингуване обаче не са съгласни с констатациите и твърдят, че бунгалата и караваните не са опасни. Нито един от тях не е предприел никакви действия по премахването, защото всички се надяват да припечелят още някой лев от наематели до края на сезона. Така или иначе процедурата по принудителното премахване е доста тромава и бавна, затова едва ли общинските власти ще успеят да ги изнесат от къмпинга до края на летния сезон. Недоволните собственици твърдят още, че са във фактическа невъзможност да премахнат обектите си, защото всичко в къмпинга е потънало в кал и тиня, а някои от караваните били все още закотвени в морето. "Нашите каравани и бунгала действително бяха опасни, но само докато траеше бурята и наводнението. След като водата се оттече, няма никакъв проблем. Почистили сме ги и са си годни за обитаване.

Не разбираме защо трябва да ги махаме. А и дори и да искаме да изпълним разпореждането на общината, не можем. Как да ги измъкнем от тази тиня, нямаме техника, а общината не ни помага... Дойдоха да лепят бележки и дори не попитаха има ли жертви...", жалват се къмпингарите. От община Царево са категорични, че къмпингът вече е поразчистен дотолкова, че от него без проблем да могат да се изтеглят опасните обекти.

"Що се отнася до участието в това на общината и исканата помощ, то общината няма задължение да осигурява техника за изнасянето на незаконно поставени каравани и бунгала", коментира зам.-кметът Киров. Той допълни, че двадесетте опасни обекта не са единствените незаконни на къмпинг „Арапя“, но с тях ще се работи приоритетно поради заплахата, която представляват за обитателите.

Обекти

"Проблемът с незаконните бунгала и каравани по Южното Черноморие не е нов. На „Арапя“ има други над 60-80 бунгала и каравани, които са незаконни и за които тече процедура по принудително премахване още преди наводнението. Там етапите на различните обекти са стигнали до определено ниво. На едни собственици са връчени предупреждения за доброволно премахване, други пък вече са ги получили и ги обжалват в съда. Незаконни обекти има в Якото място край плаж Корал, там са около 90 незаконни обекта. За тях също е започнала процедура за премахване", коментира още Киров.

„С цел да ги предпазим сега искаме още веднъж да припомним на всички тези собственици да изнесат караваните си оттам, защото това е опасно за техния живот“, каза кметът на Царево Георги Лапчев. Според него има пропуск в законодателството и за пореден път призова да се изготви наредба, която да регламентира къмпингуването и правомощията на общините.

Дупка в закона води до хаоса

Дупка в закона води до хаоса с къмпингуването по морето. Законните къмпинги у нас, категоризирани по Закона за туризма, са 50. Към момента обаче има разминаване между различните законови актове. Според предложения за промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти – частна, държавна или общинска собственост, могат да се обособяват места за временно къмпингиране.

В други закони вече е разписано, че на земеделски и горски терени по Черноморието, които не са плажове и дюни, може да се паркират автомобили, каравани и да се разпъват палатки.

По Закона за опазване на земеделските земи и Закона за горите се урегулира поставянето на временни постройки без промяна на предназначението на имота. За „Телеграф“ източници от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" потвърдиха, че имат амбиция промените в закона да станат факт през зимата и да са влезли в сила за сезон 2024.

Не само къмпинг „Арапя“ пострада катастрофално от наводнението. По същия начин стоят нещата и в къмпинг „Китен“. Земята буквално е пропаднала около караваните и дървените навеси и изтеглянето е възможно само със специализирана техника.

Въпреки това собствениците, които са вложили години труд и значителни средства в своите места за каравани, за които плащат сериозни наеми на съответния концесионер, ще опитат този уикенд да изтеглят караваните си от мястото. Пострадали споделят, че вече са заплатили и наема за бъдещия зимен сезон, а надали ще получат обратна връзка и помощ от концесионера на къмпинга. Има каравани, които буквално всеки момент ще се срутят в оформените от водната стихия пропасти. Останалите плават в няколко метра вода.

По темата работиха: Елена Анастасова и Михайлина Димитрова