0

З апочва лека поява на грипа в страната. Това каза пред „Телеграф“ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му до края на месеца или началото на декември ще зачестят случаите. „Предстои към коледните празници да имаме по-често грип, който ще се засилва и ще доведе до поредната епидемия, вероятно в края на януари или февруари“, уточни той. Доц. Кунчев каза, че в същото време преминават и отделни вълни от различни, но типични за сезона вируси, от които страдат и децата, а те предизвикват кашлица, температура, диария, повръщане. „В рамките на 2-3 дни, не е много тежко, преходно е, но е неприятно“, каза той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова призова вирусните заболявания да не се лекуват с антибиотици и посочи, че покачващото се ниво на антибиотична резистентност е паралелно с повишаването на антибиотичната консумация. „Ако не проявим здрав разум, ще бъдем безсилни да лекуваме“, каза тя и обяви, че от 2024 година вече ще се поставя и нова ваксина – срещу пневмококи.

Заедно с останалите вируси COVID-19 продължава да циркулира в страната. „Между 400 и 500 души се лекуват в болница. Тези, които се нуждаят от интензивни грижи, са между 30-40, даже падат и под 30. Това показва, че вирусът все повече прилича на останалите респираторни вируси“, коментира държавният здравен инспектор.

Щамове

Доц. Ангел Кунчев посочи, че грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“, като последният има по-висок потенциал за разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него. Той успокои, че и трите щама са включени в противогрипната ваксина. “Сега в Северна Африка, особено в Египет, преобладава щамът „Виктория“, докато в Югоизточна Азия щамът е друг, но който и да дойде в Европа, клиничната картина е много сходна и лечението е едно и също”, посочи инспекторът.

Ваксини

Засилен интерес отчетоха експертите към противогрипните ваксини, които се поставят безплатно на хората на и над 65-годишна възраст. От Министерството на здравеопазването казаха за „Телеграф“, че до момента са поставени 237 294 дози от общо 303 000. Д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина, заяви, че още 150 хиляди дози са били пуснати на свободния аптечен пазар в страната и подчерта, че към момента вече едва ли има налични, въпреки че ваксинирането продължава и догодина, а не както досега – до 31.12. По думите му около 9% от българите са ваксинирани срещу грип, което показва, че ваксиналният обхват е нисък. На въпрос на медията ни той коментира, че броят на препаратите в аптечната мрежа, както и в програмата, може да се увеличи само ако преди това интересът от страна на хората продължи да се покачва.