0

Е лени и кози хапват коледни елхи за десерт. Затова някои зоопаркове в страната призовават хората да дарят вечнозелените дръвчета, вместо да ги хвърлят в кофите за боклук. Така след празниците клонките им ще се превърнат във вкусен деликатес за тревопасните животни.

Вкусно 

Пиршество с коледни елхи очаква елени, муфлони и други тревопасни животни в морската столица, научи вестник „Телеграф“. В старозагорския зоопарк също могат да бъдат дарени борчета, които доскоро са украсявали дома ни.

НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ! Откраднаха морски свинчета от наш зоопарк

Елхите се превръщат в лакомство за част от обитателите на зоопарка, съобщи пред БТА директорът му д-р Ивелина Илиева. В Града под липите те са любим десерт за елени, кози и други животни. Събирането на елхите се провежда за поредна година и има за цел да разнообрази менюто на обитателите.

Важно е преди да бъде предадено дръвчето, то да бъде с премахната украса, да не е напълно изсъхнало и да не е пръскано с химикали за украса. Все още няма дарени дръвчета в зоопарка. Най-дълга традиция в събирането на дръвчета има зоопаркът във Варна. Вече почти десетилетие борчетата разнообразяват зимното меню на животните. Те се превръщат и в чудесно украшение за местообитанията на хищници, маймуни и птици.

НЕ СНИМАЙ, МОЛЯ! Мечок разглоби телефон на посетител в зоопарка (ВИДЕО)

Даренията се приветстват и насърчават всяка година и се разглеждат като начин за минимизиране на отпадъците. Всеки, който желае да дари коледно дръвче, може да го остави на касата на зоопарка всеки ден от 09,00 до 16,30 часа, отбелязват от зоопарка. 

Спонсор 

Хората могат да помогнат не само с дарение на елха. Двугърбата камила Блага в морската столица  все още чака своя осиновител. „Искаме да ви напомним за нашата инициатива „Осинови животно“. Разбира се, това не означава да приберете животното в дома си и да полагате грижи за него, а чрез месечна издръжка да станете негов благодетел“, припомнят от зоопарка във Варна.

Тази година Варна се радва на истински бейби бум. Новите талисмани на  зоопарка са трите малки бенгалски тигърчета, които се родиха през лятото. Синеоките красавци се истинска атракция за най-малките посетители. 

Столичният кмет Терзиев: Дайте втори живот на борчетата в парковете 

За втори живот на коледни елхи призова столичният кмет Васил Терзиев. Те могат да бъдат засадени в парк или междублоково пространство, написа градоначалникът на столицата в своя фейсбук профил. „Ако сте предпочели елха в саксия, тя може да бъде засадена в междублокови пространства и квартални градинки. Достатъчно е да се обърнете към еколога на района, в който живеете, за да ви посочи подходящото място за засаждане“, уточнява той. Желаещите могат да се обърнат за съдействие към  дирекция „Зелена система" на Столичната община. Хората могат да заявят избраната локация на имейл so_green@sofia.bg.

ПИР В ЗООПАРКА: Столична община поръчва мишки и плъхове за 60 000 лв.

„Не изхвърляйте елхите в общия отпадък, а ги поставете до сивите метални контейнери. Ние ще ги съберем със специализиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци, където се произвежда биотор компост, обяснява още кметът. За гражданите в район "Кремиковци" (с. Челопечене и с. Яна) и район "Връбница" има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци целогодишно, където можете да оставите естествените елхи“, отбеляза още той.