0

О чаква се през следващите 6 години България да получи близо 16 милиарда лева по различни Оперативни програми, а още до края на 2022-а- 600 милиона по Плана за възстановяване. Вицепремиерът по европейското финансиране Атанас Пеканов обърна внимание, че това е резултат от работата на няколко поредни правителства. Процесите са финализирани през изминалите 2 месеца, откогато служебният кабинет е на власт. По еврофондовете ще бъдат подпомогнати инфраструктурата, образованието, бизнесът, бедстващите и уязвимите групи от обществото. Целта е българската икономика да догони по-добре развитите в Европа.

„Това са средства, които Европейският съюз отпуска за достигане на европейския стандарт. Във времена на сериозни финансови затруднения за мнозина и ние трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението им”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Успяхме да постигнем един от основните приоритети на служебния кабинет – именно да осигурим глътка въздух на най-уязвимите – микро, малки и средни предприятия. Планът за възстановяване и устойчивост е отворен, планът работи – по линия на мин на иновациите и растежа ще осигурим ресурс от 600 млн. лева само по Плана до края на годината”, подчерта и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.