0

О коло 500 лева ни излиза удоволствието да гърмим 5 минути заря в празничната нощ тази година, показа проверка на „Телеграф“.  Един от най-популярните пакети фойерверки - „Безкрайна наслада“, се продава за 560 лева и гарантира 5 минути тотален екстаз за пироманите. 

Пиробатерията предлага брилянтно комбинирани ефекти в най-разнообразни форми, излитащи и постоянно редуващи се всевъзможни ветрила. Цялата тази постоянно променяща се картина градира във височина, захранвайки сетивата с непрестанно чувство за наближаваща кулминация. Изстрелва на височина до 50 метра, общо 225 изстрела за около 300 секунди. В пакета са включени общо 7 вида пиробатерии, предлагащи невероятно изживяване в новогодишната нощ. 

Фонтан 

Следващ по популярност сред пироманите тази година е т.нар. фонтан - фойерверк, биещ с искрящи, преливащи се струи и много цветове. Всъщност искрите могат да бъдат от един и същи цвят или последователно да променят цветовете си. Бълва огън и на земята, и във въздуха, а цената му е около 290 лева. Същински хит е и пиробатерията „Хонконгски нощи“, която предлага 200 изстрела, но със своята пищност кара пироманите да се чувстват като в Далечния изток. Цената за това удоволствие е 205 лева. Сред по-бюджетните варианти водещ е „Огънят на Саурон“, който трае около 50 секунди и произвежда 48 разноцветни изстрела - червена опашка към червен божур и двойна коронка; зелена опашка и снежна върба; синя опашка към син божур и златна върба и червена опашка преливаща към лилаво-зелен и цветен глитеринг, преминаващ към хризантема. Още по-бюджетен вариант с 48 изстрела е „Среднощен кошмар“, който струва около 50 лева и предлага около половин минута заря. 

По-скъпи 

Тази година цените на пиротехниката са се вдигнали с 30% нагоре, показва проверката на „Телеграф“. Сред популярните изделия продължават да са още Черната вдовица (Black Widow), която миналата година се изкупуваше като топъл хляб. В нея се поставят пиратки, известни като „големите вдовици“, продаващи се по 20 бройки в пакет срещу 30 лева. Произвеждат автоматичен откос, подобен на стрелба с автомат „Калашников“, разясниха търговци. Голямо е търсенето и на традиционните гърмящи пиратки, които в пакет от 100 броя се продават за около 15 лева, но се намират все по-трудно, защото са забранени от закона. Все пак на определени места на Женския пазар и в района на Илиянци могат да бъдат намерени от любителите на стрелбата за ЧНГ. 

Интересът към пиратките е огромен.

 Интересът към пиратките е огромен.
Телеграф

Търсени

Сред най-търсените си остава „Червена корона“ (Red Crown). Короната представлява внушителна пиробатерия с калибър ф30 мм, произвежда 13 последователни изстрела с I-образна форма, които се разпръсват под формата на корона. Продължителността на изстрелите трае 20 секунди, а височината достига 35 метра. Много търсени са и стъпаловидните пиробатерии, които в зависимост от размера се намират на цени от 50 до 100 лева. Изстрелването на фойерверки от този тип батерии прави цяло шоу в небето, което трае от 40 до 120 секунди. Пиробатериите също се предлагат с екзотични имена като "Водопад", "Волният ездач", "Дивото зове", "Огнена хризантема", "Яйцата на дракона", "Окото на тигъра" и т.н. Най-мощните от тях са с маркировка "СЕ клас 4". Тоест спадат към професионалните изделия и принципно се води, че не се продават свободно. По закон могат да се закупят само от сертифициран пиротехник. За разлика от няколкото години на пандемия и проблемите с доставките от Китай тази година има насищане на пазара и повечето хитови артикули са налични, но на значително по-завишени цени от обичайните.  Търговците твърдят, че не продават пиротехнически средства на лица под 14-годишна възраст. Въпреки това репортер на „Телеграф“ видя, че доста малки деца се тълпят пред щандовете за пиротехника. 

Младеж е натоварил в колата си кутии с фойерверки за новогодишната нощ. 

 Младеж е натоварил в колата си кутии с фойерверки за новогодишната нощ. 
Телеграф

До 2 бона глоба за пиратки в София

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, посочиха от Столичната община. Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 2,00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация, гласи наредба на СО.

Пожарникари дебнат за бомбички 

От МВР съобщиха, че извършват проверки в цялата страна, включително и на 31 декември. Полицаите заедно с пожарникарите провеждат специализирана акция за опасни бомбички, пиратки и нерегламентирано използване на пиротехнически средства в закрити помещения, паркове и детски площадки. Съставят се актове и предписания. Ако заловените лица са непълнолетни, актове се пишат на техните родители или настойници, обясниха от МВР. Полицията проверява базари и тържища за незаконна продажба на фойерверки. Служителите от вътрешното ведомство работят без почивен ден.