0

З апочнаха летните задръствания по границата ни с Гърция. Засилен е трафикът на граничния пункт "Кулата" още от сутринта.

Опашката от чакащи автомобили е близо 6 километра. Изчакването е около 2 часа, казаха пътуващи. Причината е засиления поток към южната ни съседка и бавната обработка на документите. Има и семейства с деца, които не са приготвили необходимите документи, което допълнително забавя обработката, предаде БНТ.

Недоволни пътуващи публикуват снимки от тапата във фейсбук групата "Актуална информация на ГКПП Кулата-Промахон". 

Фейсбук: Radko Nikolov/ Актуална информация на ГКПП Кулата-Промахон

"Ние сме на 2,5 км от границата и почти не сме мръднали от 1 час. Звънях на Гранична полиция и ми обясниха, че правят обстойна проверка на всяка кола", пишат изнервени шофьори. 

"Изобщо не тръгвайте натам!", съветват други. 

Водачите, които искат да избегнат дългото чакане на Кулата, могат да минават през пункта "Илинден - Ексохи" при Гоце Делчев. Там опашки няма и преминаването става за секунди, коментират шофьори.

Интензивен е и трафикът за товарни автомобили на изхода на границата с Румъния при граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Видин", "Оряхово" и "Кардам", съобщават от МВР.

Извършва се монтаж на допълнителна покривна конструкция на двете крайни трасета на ГКПП "Видин" на изход и на вход в България. Движението се пренасочва през останалите трасета чрез пътна сигнализация. Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"/"Липница" и "Крушари"/"Добромир" се осъществява съгласно договореното работно време от 8:00 до 20:00 часа.

На границата със Сърбия трафикът е нормален на всички ГКПП. В зоната на ГКПП "Калотина" се извършват строително-монтажни дейности за реконструкция и модернизация на пункта. Дейностите налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. През празничните дни пътуващите с леки автомобили трябва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване.

На границите с Република Северна Македония и Турция трафикът е нормален на всички ГКПП.