0

О бщинския съвет в Бургас определи размера на трудовото възнаграждение на кмета. По този начин заплатата на кмета на Община Бургас става в размер на 50% от максимално определения размер от възнаграждението на министър в Република България, считано от 01.01.2023 г. Като се има предвид, че заплатите на министрите са в размер на 6310 лева. 

Любопитното е, че заплата на кмета e обвързана с тези на председателя на ОС и самите съветници. Председателят взима заплащане, което е 90% от от това на кмета, а съветниците 54% от тази на председателя.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев даде повече подробности на съветниците по темата. „Въпросът със заплатата на кмета трябваше да бъде решен, защото по този начин ще се отпушат заплатите в самата пирамида на администрацията. Тя е свързана и с вашите заплати, на омбудсмана, на общинските управителите дружества. Така се решава много важен въпрос. Има служители в тези дружества, които взимат по-високи заплати от тези на управителите. Сега заплатата на един министър е 6600 лева. Автоматично не се увеличават възнагражденията. Това става с решение на Общински съвет„, заяви той.

 

В крайна сметка докладната беше приета с 42 гласа „за“ и 2 „въздържал се“.