0

П ремиерът Николай Денков определи предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение като "радикална подмяна на приоритетите на правителството" и заяви, че не го приема. 

През уикенда Борисов призова партньорите в управлението да сключат коалиционно споразумение, а министрите в кабинета да бъдат поделени по равно - 50 на 50. Предложението на лидера на ГЕРБ  дойде в отговор на искането на ПП-ДБ да бъде подписан меморандум между двете партии. По-късно пък Борисов обяви, че желае министъра на отбраната Тодор Тагарев да бъде сменен при ротацията, тъй като не си върши работата. 

МАЙ ЩЕ СТЯГА КУФАРИТЕ: Бойко Борисов анонсира смяната на Тагарев! Лидерът на ГЕРБ иска справка от Авиоотряда за задграничните командировки на кабинета

“Не приемаме такава подмяна на приоритетите!”, отсече Денков от Министерския съвет и даде да се разбере, че не са съгласни с предложеното коалиционно споразумение. 

"Вместо да продължи с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Нека да изпълним задачите така, както са поставени и при условията, които договорихме с ГЕРБ преди девет месеца. Едва след това сме готови да обсъдим как да продължим напред", опъна се премиера. 

НА КЪСА КАИШКА: ГЕРБ: Няма споразумение – няма правителство! (ВИДЕО)

“Това управление бе създадено с една ясна задача - да освободи институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода, посочи той.

"Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса - че вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия", напомни Денков

ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЛИ РОТАЦИЯТА: Борисов поиска министрите в кабинета да бъдат разделени по равно. Доверието в (не)коалицията паднало до "ледена епоха", МВнР не било рекламна агенция

Сега е нужна политическа смелост за следващите стъпки, от управленската и законодателната програма - коментира Денков, а именно - избор на състава на Антикорупционната комисия, на Висшия съдебен съвет и на ключови регулатори.