0

К акто знаете аз бях част от екипа на професор Янаки Стоилов, който поиска отстраняването на главния прокурор. За мен това искане има политически привкус. Много притеснително е, ако политическите партии имат такова влияние във ВСС, че да могат да обезпечат различен резултат. Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор, ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания. Към смяната му възникват два въпроса. Важно е кой ще замени главния прокурор и дали няма да е играч от същия отбор. Това съобщи служебният министър Иван Демерджиев след извънредно заседание на Столичния общински съвет.

"Много важно е защо се сменя главният прокурор точно в момента. Ако Иван Гешев искаше да предотврати тези събития, то той трябваше да засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора да се саморазправят с него. Това бездействие не толерирам на главния прокурор. Възникна въпросът дали не е предприел действие, което да притеснява някого", попита служебният министър.

Демерджиев коментира и мерките за пътна безопасност в София. "От няколко месеца правим анализ, 200 полицаи допълнително ще започнат да патрулират в София от 9 юни. Имаме близо 11 млн. задължения от "Метрополитен", които се поемат от МВР. Вместо петте камери, които ни се предлагат, по-добре е да се изплатят задълженията. Ще приемем всяка помощ", посочи министърът. 

По думите му с над 25% са повече санкционираните шофьори. "Има много институции трябва да се ангажират в безопасността на пътя, сред тях са и стопаните му. Нито маркировката, нито осветеността или работата на светофара, са задължение на МВР. Имаме сигнали за множество нарушения, включително купени шофьорски книжки. Поръчани са нови автомобили за полицията, стотици камери и нови тестове за алкохол и наркотици. Заварих полицията с коли с гуми на 6-7 години, което е неприемливо", коментира той. 

Демерджиев отказа да коментира масовите обиски в пловдивска дискотека, като уточни, че текат проверки.