0

П резидентът Румен Радев събра на работна среща представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. В нея участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, служебният вицепремиер Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ и на „Информационно обслужване“ АД.

"На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основна задача пред служебното правителство, тяхната организация и провеждане. От огромно значение е за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност. Високата легитимност идва от висока избирателна активност", това каза президентът Румен Радев. "Двете служебни правителства показаха, че е възможно да се води борба срещу купения вот, това явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство. МВР са достатъчно подготвени, за да неутрализират купувачите и да стигнат до по-нагоре във веригата. Очаквам МВР да даде на всеки български гражданин зад граница да упражни своя вот", каза президентът. 

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за спокойно гласуване, а силовите органи определят купения вот като свой враг номер едно. Предстои среща и по отношение на охраната на машините за вот.

Служебното правителство вече одобри разходите за вота. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. Гласуването ще е само с машини в секциите с над 300 избиратели. Ще бъдат отпечатани и бюлетини, които ще се използват при проблем с машина. Според прогнозите изборни секции ще има в над 65 държави, броят им ще е около 800. По отношение на войната на Русия и Украйна, външният министър заяви, че е изпратено искане за съгласие за откриване на секции.