0

П равителството ще проведе извънредно заседание днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Дневният ред на заседанието включва три точки. Първата е проект на решение за одобряване на проект на Закон на държавния бюджет на Република България за 2023 г. Вносител е служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Втора точка включва одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., вносител на която е служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Проект на Закон за бюджета на Държавното обществото осигуряване е третата точка от дневния ред на правителственото заседание, чийто вносител е служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

Темата за бюджета бе обсъждана на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След гласуването в Министерския съвет предстои законопроектите да бъдат обсъдени от Народното събрание.

Първоначално служебният премиер Гълъб Донев обяви при представянето на параметрите на бюджета, че той ще бъде внесен с 6,4% дефицит. На последвала среща между първите две политически сили, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с представители на Министерството на финансите, стана известно, че най-вероятно е на първо четене да бъде отхвърлен бюджетът с дефицит 6,4%, а след това да бъде коригиран и да влезе с дефицит от 3%.

Началото на правителственото заседание е от 10:00 часа.