0

Д ържавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на ПГ на "Продължаваме Промяната” на "Дондуков" 2.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

"Радвам се отново да ви видя в президентската институция и то в навечерието на святия български празник - Деня на народните будители. Започнах консултации за съставяне на правителство чрез връчване на първия мандат. Искам да ви поздравя с постигнатия резултат, с гласа си българският народи ви отреди важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това е знак, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения", каза държавният глава. Не са поредните предизборни обещания, допълни той.

БГНЕС

БГНЕС

"Аз съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договори. Но и ще държа да има конструктивен и открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим до край всички възможно опции за съставяне на правителство", каза Радев.

"Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия? Около какви идеи бихте се обединили и подкрепа от кого, ако стигнем до втория мандат?", попита президентът присъстващите. 48-ото НС трябва да вземе ред решения, отлагани от предходните парламенти, допълни той.

Държавният глава ги попита какви решения виждат за излизане от кризата.

"Радваме се да сме тук. Това, което ясно успяхме ясно да комуникираме в този парламент е, че ще се водим от два принципа за решения. За решаване на голям брой проблеми на българските граждани в 16 политики. Продължаване на подпомагане на българското семейство, вдигането на минималната работна заплата, подпомагане на възрастните хора с пенсиите, данъчни облекчения за младите, подпомагане на бизнеса, вдигане на прага на ДДС, да има гаранция и таван с цената на газа", каза Кирил Петков.

Всичко, което зависи от нас, за да приемем законите, нужни за усвояване на парите от Плана за възстановяване, ще срещнат подкрепа на нас, за антикорупционния закон също, заяви той.

"Ще спазваме нашите обещания. Това е един от принципите ни. Българският народ трябва да очаква, че предизборните обещания не се обръщат след изборите. За първия мандат ясно изразяваме готовност да говорим по тези 16 политики, но да не подкрепим първия мандат, защото бихме се изметнали от обещанията си", заяви бившият премиер.

Асен Василев заяви, че предишният кабинет е успял да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономиески резултати, които са едни от най-добрите в ЕС.

"Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентоспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация", посочи Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

По думите му, ако се стигне до реализиране на втория мандат от ПП, ще трябва да се направят редица реформи не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството.

От „Продължаваме Промяната” обещаха, че при втория мандат ще действат напълно прозрачно. „Ние никога не сме бягали от отговорност за нещата, които са важни за България. Но няма да направим безпринципни и задкулисни договорки, за който и да е мандат”, категоричен е Петков.

Пред Радев от ПП посочиха, че очакват от ГЕРБ да успее да направи това, което те направили при предишния вот. „Отне много време и разговори за политики. Не става с лозунги и медийни изяви, а с много разговори и събиране на консенсус”, каза Петков. А Василев допълни, че не става и с „контактьори”, тъй като такава позиция не съществувала в българския политически живот.