0

Д ържавният глава Румен Радев провежда днес консултации с представители на ПГ на ДПС. При държавния гласа са председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В понеделник президентът проведе консултации с представители на „Продължаваме Промяната“ (ПП), а на 26 октомври Радев се срещна с ГЕРБ - СДС.

"За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти  за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Но не дадоха възможности за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена, което да предприеме политически реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж, и за модернизация на страната". Така Румен Радев започна консултациите с ДПС за съставяне на правителство. 

Държавният глава поиска да чуе оценката на ДПС относно диалога в рамките на 48-ото Народно събрание и хода на преговорите за съставяне на правителство. ДПС е партия с опит в парламентаризма и сте преки участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Но тогава диалогът беше ясен - членството в ЕС, уточни президентът.

"Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство, и ако действително продължаваме този цикъл с трудности в излъчване на правителства, вие виждате ли необходимост от промяна на самата формула как да се структурират тези правителства, какви виждате, ако се стигне до експертно правителство, разпределянето на отговорността", попита Румен Радев.

По време на консултациите при президента Румен Радев от ДПС заявиха, че предпочитат „да си вършат работата, отколкото да говорят”.

„Правосъдна реформа като терминология и понятие се използва от много политически сили, но всички знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията. Очаквахме да получим определена подкрепа. Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. Ние предпочитаме да вършим работа, отколкото да говорим”, каза Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ отговори, че ДПС ще даде своя принос за необходимите промени в съдебната система, но коментира, че понятието съдебна реформа девалвира, когато говорим за кадруване от едни власти в други.

Карадайъ заяви още, че ако сега в парламента се внесе нов проект за бюджет без ясно мнозинство, то сметката ще се прави чрез предизборен популизъм. Така, според лидера на ДПС, заложеният дълг от 15 млрд. лв. може да се увеличи до 30-35 млрд. лв.

"Пита се в задачата каква е цената на дълга, до каква степен можем да си позволим този дълг и тези, които претендират да имаме този дълг - какво е тяхното виждане за връщането му? Според нас внуците на нашите внуци ще плащат това. Трябва да отговорим отговорно към бюджета", заяви Мустафа Карадайъ.

Той приветства служебния кабинет за внесеното предложение за удължаване на бюджета за 2022 г.

Президентът Радев попита дали ДПС ще подкрепят първия мандат и при какви условия:

"Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии трудно би произвел какъвто и да е продукт. Затова от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички. Призивите ни към всички са еднакви", отговори Мустафа Карадайъ.

ДПС ще очакват от първия мандатоносител не само състав на кабинет, а и конкретни политики.

"Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза и противопоставяне, ние такава политика не бихме подкрепили - според нас тя е вредна", посочи Карадайъ.