0

Ш офьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико Търново, е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради превишена скорост неспазване на правилата за движение по пътищата. Това обявиха от окръжната прокуратура във Велико Търново на брифинг.

Шофьорът е турски гражданин и предвид това, че има опасност да се укрие, прокуратурата ще поиска от съда да му бъде наложена мярка задържане под стража за 72 часа.

"Цял ден и през нощта продължават да се извършват процесуално следствени действия от следователите на НСЛС с активната подкрепа на следствения отдел на МВР във Велико Търново. Събрани са достатъчно доказателства за вина на лице, което е привлечено към наказателна отговорност. Това е шофьорът на автобуса"

Обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че шофьорът не е управлявал МПС-то и се е движел с несъобразена скорост. Ако вината му бъде доказана, законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

На този етап няма доказателства за повдигане на обвинение на шофьора на леката кола и той е освободен. Не беше дадена яснота и дали пътната настилка е една от причините за катастрофата, тъй като това също е предмет на разследването.

Намерени са части от устройство, предстои разследващите да определят дали е тахограф и дали съдържа някаква информация. Тепърва ще се изяснява и каква скоростта на автобуса. Проведени едйствия по разследването, отделно са проведени разпити на всички пострадали.

При катастрофата загинаха четирима души - трима румънски и един турски гражданин. Румънските туристи късно снощи се прибирали от екскурзия в Истанбул към Букурещ. На главния път Велико Търново – Русе, при село Куцина, автобусът им се удря в спряла на пътя кола, в която нямало хора, а след това се блъска в крайпътно дърво.

Една от версиите за инцидента е лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която пътните инциденти са ежедневие. Тази сутрин стана ясно, че компанията превозвач и документите на шофьора са изрядни, а оцелелите румънски туристи са транспортирани към родината си.