0

С амо след 10 дни жители и гости на Сандански ще останат без вътрешно отделение в МБАЛ „Югозападна болница“. То трябва да бъде закрито в края на този месец, тъй като няма лекари, които да дават нощни дежурства и да са на денонощно разположение при нужда.

Единствен д-р Огнян Благоев спасявал положението до момента. Но медикът, който е на над 60 години, има здравословни проблеми и е категоричен, че не може да дава нощни дежурства и да е на разположение по 24 часа в денонощието. Той е готов да остане да работи в отделението, но само при тези условия.

„Този човек сам мъкнеше отделението на гърба си, така бе и по време на ковид пандемията. Чест му прави, че даваше всичко от себе си, за да го има това отделение. Закрият ли го, ще трябва жителите и гостите на града ни да пътуват около 24 км до Петрич, за да се лекуват. Това е недопустимо. Д-р Благоев и колеги искат днес среща с кмета на общината Атанас Стоянов, за да се търси и намери изход от тази критична ситуация“, споделиха преди минути за „Телеграф“ медици от вътрешното отделение на МБАЛ „Югозападна болница“ - Сандански.

Те разкриха, че нито един друг местен лекар не желае да подаде ръка на отделението и да се съгласи да дава нощни дежурства и да е на разположение. По този начин ще се спаси дейността на вътрешно отделение. „Недоумяваме как колеги не проявяват разбиране и не искат да работят тук с риск отделението да спре работа. Водиха се преговори с лекарите от кардиологичното отделение, но те отказаха незнайно защо“, допълниха служители на отделението, което може да затвори врати на 31 октомври.