0

Р одни медици носят престилки по 2,60 лв. Евтин немски внос подбива цените на родното производство лекарски дрехи, показа проучване на „Телеграф“. Български предприемачи в Германия продават на едро медицинско облекло на цени между 1,10 евро и 2 евро парчето. Условието е да се купят минимум 8000 броя и е забранено стоката да се продава в същата държава, от която е купена. 

Видове

Търговците обясняват, че се взимат основно за болници и за ветеринарни клиники. Дрехите са и за лекари, и за медицински сестри. Асортиментът е различен – има цели престилки, както и комплекти от туника и панталон. Различни цветове са. Облеклата са подходящи също за масажисти, козметици и др. Търсени за болниците са и вносните защитни костюми, които са сертифицирани и отговарят на стандарта за защитно облекло срещу прахови частици и някои спрейове от течни химикали. Цената им е 61 евроцента без включени данъци. Минималното количество, което трябва да се купи, е 5000 броя.

Цени

Изчисленията показват, че лекарските престилки, ушити у нас, са почти 10 пъти по-скъпи от вносните. В момента цените на медицинските дрехи родно производство вървят по около 25 лв. без ДДС за комплект от туника и панталон. В зависимост от материята може да се купят и по-евтини – по 15 лв. Най-скъпите български престилки или сет от две части за лекар или сестра са по около 31 лв. За най-евтините вносни от по 2,60 лв. парчето с включен ДДС трябва да се направи огромна поръчка. При българските фирми минимумите не са толкова големи.

Промоции

Най-ниски са цените на работното облекло на едро за строителството. Дали ще бъде внос, или българско, цените са почти еднакви. Стойностите варират между 10 и 30 лв. В момента може да се намерят гащеризони на промоция от български производители. Целите облекла с цип са по 17 лв., намалени от 25 лв., а тези само с презрамки, панталон и парче плат отпред могат да се намерят и за 10-11 лв., намалени от 16 лв.