0

В ремето в неделя ще ни подлуди - ще варира от слънце, през дъжд и градушки, та чак до сняг.

Такава е прогнозата на Meteobalkans.

През нощта срещу неделя над цялата страна ще преобладава ясно време, a след полунощ ще има разкъсана висока облачност. В сутрешните часове над котловините и около водните басейни видимостта за кратко ще бъде и намалена. Минималните температури ще са между плюс 5°С и плюс 7°С. Малко по-ниски над планинските райони от Западна България - до 2-3°С  Ще духа слаб вятър от югозапад.

В неделя преди обед ще е предимно слънчево, ще духа силен вятър от югозапад.

Вземете си яке! Максималните температури ще са предимно между 18°C и 24°C, но до вечерта бързо ще се понижат и ще са под 10°C!

Следобед облачността от запад ще се увеличи и до вечерта през нашата страна ще премине студен атмосферен фронт, свързан със средиземноморски циклон. 

Вятърът в Дунавската равнина отново ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква нова порция по-студен въздух. На много места отначало над западните райони, а до края на деня и над източните, ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са процесите в понеделник, над Централна и Източна България, където се очаква и гръмотевична дейност. Гръмотевици не са изключени и над Западна България, но ще са на изолирани райони.

Над тези райони ще се образува и значителна валежна обстановка, а с понижението на температурите по високите западни полета и планински райони, дъждът ще се примесва със сняг.

Времето в София

През нощта срещу неделя ще бъде предимно ясно. Ще духа силен югозападен вятър. Бъдете внимателни за силни пориви на вятъра!

До обед ще преобладава слънчево време и температурите в столицата ще се повишат. Следобед от северозапад ще настъпи и промяна на времето. Облачността бързо ще се увеличи и ще започнат валежи от дъжд. Очакваме и гръмотевична дейност. Вятърът ще се ориентира от северозапад, до временно силен, и с него ще прониква студен въздух. През нощта срещу понеделник по високите квартали дори е възможно дъждът да премине за кратко в сняг.

Минималните температури ще са около 3°С, а максималните – между 16°С.След обяд те бързо ще се понижат!

Времето по планините

Планините няма да са подходящи за разходки и туризъм!

До обед времето по планините ще бъде предимно с разкъсана, висока облачност. Очакваме и силни южни пориви на вятъра. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Северозападна и Централна България, ще превали дъжд. Валежи от дъжд се очакват и над Рило-Родопския масив.

Късно вечерта валежите ще обхванат и източните райони. Със застудяването над планинските райони от Западна България, с надморска височина около 1200 метра, дъждът ще се примесва и със сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°C, на 2000 метра - около 2°C.

Времето по Черноморието

До обед ще е предимно слънчево и чудесно за разходки и туризъм!

Застудяването най-късно ще обхване Черноморието. През деня ще  преобладава слънчево време. Ще духа умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са от 12°-13° в северните райони. Доста по-високи по Южното Черноморие - до 18°-20°С. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето на Балканите

Синоптичната обстановка на Балканите в неделя и понеделник ще се усложнява. Причината е преминаващ средиземноморски циклон. Ще се образуват и средни по сила гръмотевични бури, като те ще породят и шквалови явления. Остава висок рискът и от градушки!

Очакваме силни пориви на вятъра над Дунавската равнина и  Южна Румъния. Значителни валежи се очакват над целия полуостров. Почти без валежи ще е над Южна Гърция.