0

Ж егата от Испания, където в момента е най-горещо, идва към Балканите. Адската вълна, която мори почти месец Европа, ще се спусне към нашата територия и ще отбележи доста високи температури за началото на месеца. В четвъртък се очакват температури от порядъка на 36 градуса.

Лято

В Западна Европа – Великобритания, Франция и Германия, температурите ще са с 10 градуса над нормата. Валежи също почти няма и много от водоемите са със спаднало ниво. Нивото на Дунав пък е направо критично, от 10 години не е имало подобно спадане. В България вече е същинско лято. „Следва и един период за София от 28 и 30 градуса”, посочи климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ. Според него ще бъде топло и много сухо. У нас валежи все пак ще има, но те ще са петнисти, тоест ще се появяват локално на определени места и ще са слаби. В столицата ще превали в неделя и понеделник, но и тук дъждът ще е слаб. По-голяма е вероятността за валежи между 8-9 август, около 12 август, към 15 и към 17-19 август, както и към 24 август.

Почивка

На морския бряг времето ще е изключително подходящо за плаж. Температурите ще са около и над 30 градуса, а морската вода ще е с приятните 27 градуса. Тъй като слънцето е изключително силно, по обед и в ранния следобед е най-добре да се стои под чадър на плажа, за да се елиминира рискът от топлинен удар и изгаряне. В планините сутрин ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Ще духа предимно умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 23°, на 2000 метра – около 16°. Вълнението ще е около 2 бала. След 2 август - празника Преображение, морето обаче се преобръща. От този ден се наблюдават морски течения, дънни ями, ветрове и става опасно, затова трябва да се влиза внимателно.