0

О бщина Елин Пелин страда от хроничен недостиг на вода и е на непрекъснат режим. За това алармираха в редакцията на „Телеграф“ жители на близкия до столицата град. Всяка седмица в 3 или 4 дни няма вода, това се случва особено в събота и неделя и сега около 1 май положението е било същото.

На парче

Проблемът е в това, че водопроводите са стари, етернитови са и често аварират, каза пред „Телеграф“ общинският съветник от „Възраждане“ Ангел Славчев. Според него причината е и в това, че преди години се е провалил проектът за изграждане на цялостен воден цикъл.

Сега се взимат някакви мерки, но те са на парче. Например извършени са ремонти на тръбите на около 800 метра на улици край гара Елин Пелин.

Имало е подписка за свикване на референдум по въпроса, но мнозинството в местния парламент не е подкрепило инициативата. За съжаление беше загубено много време, коментира Ангел Славчев.

Критично

Положението според него е критично. Причината е и в бързото разрастване на района като база за нови бизнеси, изградени са и доста нови жилищни квартали и комплекси, например в Нови хан. Те обаче изискват по-високо налягане на водата и старите тръби не издържат и често аварират. Проектът за водния цикъл е бил за 65 млн. лв., но тези пари от ЕС вече са загубени, сега трябва да се търси ново финансиране. Освен това сега няма и пречиствателна станция и всички отходни води се изливат в р. Лесновска, а оттам в Искър.

Голям проблем, че много промишлени обекти и складове на територията на общината са регистрирани в София и освен че осигуряват работни места, нямат друг финансов принос към Елин Пелин, а ползват тонове вода.

„Телеграф“ потърси и кмета на общината Ивайло Симеонов, но телефонът му вчера беше изключен.