0

М инистерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втеченен газ. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на правителственото заседание, което по думите му най-вероятно ще е последното на министрите в оставка. 

Петков благодари на министрите за работата и каза: "Тези месеци не бяха лесни, имаме добри резултатите, с които да се похвалим" и допълни, че до последния момент ще работят. 

Министър-председателят изтъкна, че на заседанието ще бъдат фокусирани върху някоко важни точки. 

Именно договора за втечнен газ е една от тях. "Условието за получаване на тези количества е следващият месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция”, обясни премиерът в оставка. Според него договорът, който ще бъде предложен, е важна стъпка на екипа му, съвместно с Европейската комисия, за осигуряване на природен газ за следващите шест месеца.

Правителството ще приеме и новата програма за компенсация на бизнеса заради цената на тока, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще бъде осигурен таван от 250 лв.

„По този начин правителството осигурява предвидимост на бизнеса през следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти”, похвали се Петков.

Кабинетът отпуска и 150 млн. за мярката за горивата. Едновременно с това дейността си ще започне работна група между Агенция „Митници” и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември.

Правителство ще отпусне и 50 млн. лв. за детски градини и училища.