0

С ъдбата на въглищните централи стана причина за скандал между депутати от "БСП за България" и "Възраждане", които без малко не си посегнаха и физически.

Депутатите от БСП и от партията на Костадин Костадинов наскачаха около трибуната, което принуди светкавично председателят на НС Вежди Рашидов да даде извънредна почивка. "Заради безредици в залата давам 15 минути почивка", побърза да каже Рашидов.

БТА

БТА

БТА

Спорът тръгна от искане на "Възраждане", изразено в декларация от депутатката Искра Михайлова, парламентът да вземе решение за запазване на централите от Маришкия басейн и да гарантира работните места на миньорите.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП припомни, по думите му, на "новоизлюпените партии", че такова решение вече е взето още на 31 януари 2020, когато тях ги е нямало в парламента, като визира "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Стойнев цитира решението на парламента оттогава, инициирано от БСП и подкрепено от ГЕРБ, в което е записано, че НС задължава правителството да не допуска в дългосрочен план прекратяването на функционирането или ограничаването на капацитета на въглищните централи от групата на БЕХ. Депутатите преди две години са възложили на МС да предприеме действия за присъединяване на България към платформата "Въглищни региони в преход" без поемане на ангажименти пред Бпрюксел за закриване на въглищни централи.

БТА

"За да преведа на колегите, които откриват топлата вода, българският парламент вече е взел това решение. И ГЕРБ го е подкрепил. Оттук нататък тези новоизлюпени партии, които смятат, че могат да подложат на риск въглищната система, функционирането на БЕХ, просто манипулират хората. Българските миньори и граждани трябва да бъдат спокойни, защото това решение е в сила", обобщи Стойнев.

В отговор скочи Цончо Ганев на трибуната, наскачаха и депутатите от БСП, които го наобиколиха, последваха ги и народните избраници от "Възраждане", но до физически сблъсък не се стигна. Предотврати го Вежди Рашидов, който даде кратка почивка.

След нея караницата за кратко продължи, въпреки че Рашидов предупреди: "След декларации коментари няма да има, скандали не ми трябват".

Цончо Ганев обаче получи възможност да се изкаже, както и соцдепутатът Георги Гьоков от Стара Загора, който пък се обиди, че "Възраждане" излъгали по негов адрес.

БТА

"Възраждане" имаше декларация, в която обозначи проблем със закриването на тецовете в България и бяхме поканили всички депутати от Стара Загора. Г-н Гьоков излъга от трибуната, че не е бил поканен", каза Цончо Ганев.

БТА

Гьоков обясни, че изпращането на мейл не е покана, при положение, че са всеки ден заедно в парламента. "Три пъти ми казаха името, обвиниха ме в лъжа", настояваше той за лично обяснение пред Рашидов, който първоначално не му даваше думата. Все пак отстъпи и Гьоков се защити с реплика към "Възраждане": "Няма как да ме обвинявате в лъжа", като отрече да е отказвал да присъства на срещата с миньорите.

БТА

"Няма да позволя да се карате в парламента, това поведение е безобразно", заяви Вежди Рашидов, а Йордан Цонев се обърна към всички в пленарната зала: "Не загрижеността за миньорите ще остане в медиите, а скандалът". Зам.-председателят на НС също призова "да се слага край на този тип поведение", защото това не допринася за имиджа на парламента.