0

С оцлидерът Корнелия Нинова демонстрира силни симпатии към независимите депутати, с които седна на масата на преговорите за съставяне на кабинет, след като БСП получи третия мандат от президента Румен Радев. В началото на срещата тя вклини буквално във всяко свое изречение думата "уважение", обръщайки се към отцепниците.

"Приемете нашето уважение като народни представители, независимо от противоречията, които се случиха между вас и ИТН. Уважаваме позицията ви. Уважаваме мнението ви като народни представители", обърна се Нинова към депутатите, които решиха да напуснат партията на "Има такъв народ".

"С вас ще ни е по-лесен разговора, защото участвахте в съставянето на управленската Програма с мандатоносител ПП. Но искам да ви информирам, че на тези първи разговори поставяме на масата само програмата. От ИТН получихме предложения за промени и допълнения, с които ще ви запознаем. Ако се обединим около нея, ще говорим за структура на МС. Търсим преди всичко подкрепа за политиките, и за законодателна рамка в следващите 6 месеца с оглед това, което ни чака. Сами си давате сметка, че те няма да са лесни за България", каза още Нинова.

А напусналият ИТН министър на младежта и спорта в оставка Радостин Василев заяви от своя страна: "Ние сме напълно сигурни, че желанието на БСП е да формира правителство в настоящия парламент и не търсите фиктивен разговор за третия мандат. Участвали сме активно в разработването на законодателната част на Програмата, когато мандатът беше в ПП и на експертно ниво притежаваме необходимия капацитет да се запознаем с предложенията на останалите групи, но и сме диалогично настроени.".

"Напълно наясно сме, че българският народ очаква да няма избори. Ще направим всичко възможно, стига да няма абсолютно непреодолими различия. Макар тези шест гласа да не достигат и да не са необходими ако имате подкрепата на ИТН, ние считаме, че те са много важни", каза още той.

"Изразяваме изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат по време на действащото правителство. Те не го показаха и по време на реализацията на първия мандат, надявам се вие като лидер на БСП да ги обедините под общи цели и политики, а персоналният състав да остане на втори план, допълни Василев.

По-рано през деня от БСП се срещнаха и с представители на ДБ.