0

Щ айга, опакована от Кристо, се продава на търг за 100 000 евро, видя „Телеграф“. Христо Явашев е направил от щайгата произведение на изкуството в Париж през април 1963 г., точно преди 6 десетилетия. Опаковъчният материал е полиетилен, овързана е с въже, а не с канап. В щайгата има поставени различни неща от метал и дърво, които придават неправомерна форма на предмета, предназначен принципно за пренасяне на зеленчуци и плодове.

Лурдес

През 1963 г. Кристо опакова няколко щайги. Една от тях подарява на португалската художничка Лурдес Кастро (всичките й имена са Мария де Лурдес Бетанкур де Кастро Комсе). След кончината миналата година на Лурдес наследниците й решават да продадат на търг в Christie's голямата й колекция. А щайгата на Кристо е една от най-високо оценените. Наскоро в Лондон друга щайга, опакована от българския авангардист през 1963 г., бе продадена за 90 000 паунда.

Без

Самата творба, която сега се продава за 100 000 евро, е наречена от Кристо Sans titre (Wrapped Crate) - „Без заглавие (Опакована щайга)“. Тя е част от една дълга серия „Без заглавие“, в която авангардистът опакова различни предмети от бита. Конкретните размери на опакованата щайга са 49,5 х 49,5 х 43 см. От едната страна има подпис Christo 63, а от другата е посвещението A LOURDES Christo April 63.

Досега най-скъпо продадената творба на Кристо по търговете на Christie's е „Опакован обект“ за 481 500 евро. Най-вероятно става въпрос за етажерка.

Приживе Кристо с продажбата на малки опаковани обекти финансираше проектите си за големите опакования на сгради и природни забележителности.

Щайгата, за която искат 100 000 евро.

 Щайгата, за която искат 100 000 евро.
Christie's