0

В Бургас обучават възрастни хора как да ползват смартфон. Специалният курс се организира от Социалният патронаж в града.

Освен как се използват социалните мрежи, някои възрастни хора искат да се научат на по-простички неща. "Той телефонът ми е обикновен телефон, аз исках просто да видя да записвам някакви телефони“, обясни Плума Карачорбаджиева. Радка Консулова пък иска да се научи на всичко: "Да пиша съобщения, да получавам съобщения, да правя снимки, да изпращам снимки, да мога да ги виждам, когато направя, напред снимката - назад. Аз съм от каменната ера. Все едно, че съм ученичка в първи клас".

По-голямата част от възрастните хора са над 80 г. и наученото по време на курса, записват в тетрадки, за да се упражняват вкъщи и следващия път да продължат оттам, докъдето са стигнали.

По-напредналите искат да усвоят и по-сложни умения. "Искат да теглят приложения, да прехвърлят снимки, селфи, да прехвърлят от едната карта в друга карта, така че има и по-сложни въпроси", обясни Михаил Колев от Младежки международен център-Бургас.

"Интересът се оказа голям и всяка седмица се присъединяват нови хора. Основната потребност тяхна е да правят връзка с близките си. Проблемът при повече възрастни хора е самотата и това е начин да има помогнем да осъществят комуникация с близките си, за да могат и те да участват в техните рождени дни дори, отдалече", каза управителят на Домашен социален патронаж-Бургас Валя Станкова.

Курсът е безсрочен. Ще продължи дотогава, докогато възрастните хора имат нужда.