0

С редства за ремонта на църквата „Св. Николай“ в Арда ще бъдат събирани на събор и среща на родовете на 12 август.

Продължава дарителската кампания, съобщи Никола Манолов от инициативния комитет на кампанията. Плановете са ремонтът да се извърши преди отбелязване на 150-годишния юбилей на храма през 2024 г. Потомци на Васил Ангелов, инициатор за издигане на църквата в родопското село през 1874 г., вече се включиха в дарителската акция и отправят призив инициативата да бъде подкрепена на предстоящия на 12 август събор и среща на родовете в Арда.

Близо 14 000 лв. са събрани от дарителски вноски досега. Различни суми за ремонт на църквата внасят местни жители, наследници на родове от Арда, и българи, живеещи в чужбина.

Обявената кампания за събиране на средства трогна мнозина - хора от цялата страна, както и българи от Германия и Испания, изпращат различни суми за каузата, разказаха от инициативния комитет пред БТА. Около 2000 лв. са преведени от дарител от Арда, обърнал се към гостите на свой юбилей с молба вместо подаръци да дарят за ремонта на черквата. Черквата „Св. Николай“ е издигната след издаден през 1873 г. султански ферман, разрешаващ градеж на християнски храм в селото.

Ферманът е получен след дългогодишни постъпки от страна на християнската общност в селото за издаване на разрешение за строителство на черква. Дотогава християните в Арда нямали молитвен дом, тъй като при помохамеданчването на района всичко християнско било унищожено според данни от книгата „Църковното дело в с. Арда“ на Димитър Димитров.