0

Ч етирима министри в оставка отказват да бъдат част от състава на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

“Нямам намерение да бъда служебен министър. Димитър Главчев, който се очаква да бъде служебен премиер, не е говорил с мен”. Това заяви министърът на спорта в оставка Димитър Илиев след заседанието на Министерския съвет в понеделник.

“Самият Главчев заяви, че служебният кабинет трябва да е политически неутрален. Аз съм част от изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", което изключва по дефиниция участието ми в служебното правителство”, заяви регионалният министър Андрей Цеков. Той припомни, че ПП е взела и решение членове на партията да не участват в кабинета “Главчев”.

“Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента”, заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Той припомни, че е част от ръководството на "Демократична България" и ще се върне в НС като част от парламентарната група, а относно наследника си в правосъдното министерство Славов заяви: “Надявам се да внесе изготвения законопроект за съдебната власт и да го приемем”. 

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на свой ред заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това. Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи: „Продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия“. 

“Много неща сме започнали и за тях времето не стигна”. Така земеделският министър в оставка Кирил Вътев отговори на въпроса дали би останал в служебния кабинет “Главчев”. Той каза, че не е потърсен засега, но ако му бъде предложено да остане на поста си, ще прецени дали да се съгласи. "Нека да получа покана и ще го обсъдим, да видим как ще се развият събитията и ще преценим”, коментира Вътев.

*Източник: NOVA