0

З а нова измамна схема сигнализират работодателски организации, съобщи NOVA.

Българи заминат организирано във Франция и биват назначени фиктивно във фирма на минимална работна заплата. Хората трябва да останат там седмица, след което да се върнат в България. Тук се регистрират в Бюрото по труда и започват да получават обезщетения за безработица.

При такива обстоятелства цяла година българските власти могат да изплащат по 1800 лв. месечно. Минималната работна заплата във Франция се равнява на над 3000 лв., обясни председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. „Като вземем 60% от нея, се получава максималният размер на компенсацията у нас”, допълни Васил Велев.

Адвокати организират схемата у нас. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите. Според работодателите тази схема усложнява и без това трудната ситуация с намиране на персонал у нас. Те са алармирали френския посланик у нас, но до момента няма отговор.

Според Васил Велев българите, които получават обезщетения по тази схема са хиляди, а държавата е ощетена с десетки милиони левове. „Най-голямата загуба тук не са парите, а новият морал, който се въвежда”, смята той.

Зам.-кметът на Разлог Христо Зайков обясни, че проблемът с намиране на кадри в района е много голям. По думите му масово хората искат да работят „на черно”, за да продължат да взимат пари от Бюрото по труда.