0

"Не очаквайте от мен да извършвам незаконни арести, нямам фикс идея да арестувам никого. Не бих арестувал Борисов в тази ситуация". С тези думи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред NOVA ареста на експремиера Бойко Борисов по време на предшественика си Бойко Рашков.

От думите му стана ясно, че МВР ще използва целия наличен ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства. Целта е да бъдат заловени и съдени хората, които стоят зад схемите за купуване на гласове. "Полицията натрупа значителен опит. Амбицията на новото ръководство е да се установят лицата, които стоят зад купуването на гласове. Нашата цел е тези хора да си понесат отговорността. Това ще бъде истинската превенция. Ще впрегнем по-голям ресурс при употребата на СРС-та", каза той.

По думите му МВР и прокуратурата не бива да воюват, защото резултатът от това се отразява на българските граждани. Демерджиев поясни, че няма личен конфликт с Иван Гешев. Според него обаче той не е подходящ за позицията на главен прокурор.

За конфликта на „Капитан Андреево":

„МВР не може да изсипе два автобуса с Жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдаде се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът", каза Демерджиев. 

„Мисля, че жалоните във външната политика, които се поставят, са далеч от противопоставянията, които се налагат напоследък в обществеността. Не виждам да се следва политика, различна от ангажиментите на страната ни, като член на ЕС и на НАТО. Всеки има различни виждания как да се провежда една политика. Не може всички правителства да имат еднакъв подход. Категорично жалоните са тези и не виждам те да не се следват. Напротив, точно обратното е. Не бих участвал в нещо, което е против моите принципи”, поясни той.

По думите му вътрешното министерство е било длъжно да въведе ред на пункта, защото напрежението е ескалирало. „Стигна се до заплахи. Двете страни се опитаха да решат спора на терен, а не в съда. Имаше моменти, в които там в едни и същи помещения имаше служители на БАБХ и над 30 лица, оторизирани от частното дружество”, каза още министърът.

Затова се наложило проверка на дописките, които са издавани от директора на „Гранична полиция”.

„В края на 2021 г. в период, когато е назначаван новият директор на Агенцията по безопасност на храните, буквално от едната страна застава той, а от другата страна се сключва договор с пълномощник още 10 години да се полза обектът. Тогава не е упражнен нужният контрол. Впоследствие юридическите действия на БАБХ не са докрай прецизни. Това доведе до ситуацията. Заедно с още няколко ведомства сме набелязали следващите правни стъпки, за да може проблемът да бъде решен”, каза още Демерджиев.

За КПКОНПИ:

„Не беше избран председател заради липса на политическа воля. Визирам субектите, които имаха мнозинство в коалицията. Между тях не се получи единомислие по този въпрос”, каза служебният вътрешен министър.