0

Р айонът около град Сърница е богат на залежи от самородно злато. Това място може да се превърне в новото Ел Дорадо на страната ни, тъй като все още не е проучено достатъчно от хората, които се занимават с тази дейност. Благородният метал може да се открие и в посока на село Медени поляни, и край пътеките към върховете в Западните Родопи, а деретата, които се вливат в язовир "Доспат", също са златоносни. 

Карати

"Правил съм само предварителни проучвания край Сърница. Там има остатъци от сребърни мини, но е сигурно, че и траките някога, а и римляните след тях, са добивали самородно злато. Най-вероятно там могат да се намерят големи златни парчета. Не е тайна, че нашата страна е сред най-богатите в Европа на находища със самородно злато", заяви за вестник "Телеграф" Кирил Стаменов, председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити. Това е единствената такава организация на Балканския полуостров и в нея членуват около 10 000 души от всички държави на Балканите. Според него за всички тези хора търсенето на самородно злато е хоби, което практикуват с много любов и сърце. Този благороден метал се намира в реки и скали, като неговата чистота е висока - между 19 и 23 карата. 

Съкровище

"Най-често златарите, на които го продаваме, го смесват с други метали, за да падне каратът до 14-18. От 40 години се занимавам с това, то си е цяла наука и хич не е лесно да откриеш и да добиеш самородно злато", твърди Кирил Стаменов. Той допълни, че прочутото Панагюрско съкровище е създадено със злато, открито и промито на територията на Средна гора - това е доказано с научни анализи. То, а и други съкровища, открити по нашите земи, са създадени със самородно злато, промито в района на Централна Средна гора, където преди векове процъфтявало богатото Одриско царство.