0

О коло 2 млн. и 145 хил., или 33,3% от българите над 19 г. са със свръхтегло. Въпреки това нивото на затлъстялост е по-ниско с 1,3% спрямо предходното проучване от 2014 г.

Резултатите обяви проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по диетика и началник-отдел „Храни и хранене“ в Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Данните бяха представени по време на международната конференция „Хранителната индустрия в България-настояще и бъдеще“ на празника на хранително-вкусовата промишленост, който бе открит от председателя на бранша Светла Чамова и министъра на земеделието Кирил Вътев вчера в София. 

Затлъстяване

Според числата мъжете по-често затлъстяват от жените  (23,2%- 20%), като при повечето дами проблемът се изразява в най-леката степен. Наднорменото тегло се увеличава особено между 60 и 74 г., пак в полза на мъжете, но след 75 г. теглото на мъжкия пол започва да се редуцира. Изводите от националните проучвания на храненето в България съвпадат с тези в ЕС и сочат за  основна причина нездравословен модел на хранене. Той включва висококалорични  храни, големи порции, богати на холестерол, трансмазнини, консерванти, сол, захар. Огромен проблем е ниската консумация на плодове, зеленчуци, риба, влакнини. Според Световната здравна организация (СЗО) и ЕС, за да се намали калорийният прием, магазините трябва да предлагат храните в по-малки разфасовки,  в ресторантите порциите да се редуцират.

Лабораторно месо

Италия и Унгария се  готвят да забранят употребата на ЗД пържоли, съобщи известният диетолог д-р Донка Байкова, която представи новите храни като източник на протеини. Властите от Ботуша отказват да ползват лабораторно месо, защото е антихуманно, понеже се синтезира от стволови клетки на животни -донори. Те пък се хранят в серум от кръвна плазма на неродени телета или кончета. Това означава, че трябва да се колят бременни животни, за да се използват рожбите им, разкри Байкова.