0

П резидентът Румен Радев няма да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да избере Мария Габриел за министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ОБРАТ СЛЕД ОБРАТА! ПП-ДБ се ожалиха: Прескочиха ни, предложеният кабинет не е съгласуван с нас! (ВИДЕО)

Призивите дойдоха от ПП-ДБ, след като по-рано вицепремиерът Мария Габриел отиде с изпълнен мандат на "Дондуков 2". На среща в партийната централа премиерът Николай Денков обяви, че съставът на предложеното правителство не е би съгласуван с партньорите, а номинираните министри от ПП-ДБ обявиха, че подават оставки още преди Народното събрание да им е гласувало доверие. 

ОБРАТ: ГЕРБ поемат властта! Мария Габриел връчи на Радев пълна папка, сменя петима министри (ВИДЕО)

"В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група. Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател", посочват от президентството.