0

Н оминираната за премиер на мястото на Николай Денков от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев, въпреки че по-рано през деня се появи информация за финален провал на преговорите между коалиционните партньори в управлението, който би довел до поредни предсрочни избори. Така бившата еврокомисарка ще поеме поста министър-председател на България след т.нар. ротация в кабинета, девет месеца след неговия избор.

Ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС беше под въпрос, след като различията между тях се задълбочиха през последните часове. 

Ябълката на раздора между двете формации беше проектосъставът на кабинета. От ГЕРБ-СДС предлагаха смяната на шест министри и са заявили, че няма да подпишат коалиционно споразумение без към него да бъде подписано и приложение 1 със състав на кабинета "Габриел".

„Смятам, че за последните девет месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България, че не работя лично за себе си, нито за партията, която представлявам. България преди девет месеца имаше нужда от стабилност. И в името на това ние отстъпихме мандата ни, в името на националния интерес”, започна Габриел.

Тя увери, че през цялото време е показала с какво няма да направи компромис. „С това водещи за мен да бъдат Конституцията, върховенството на закона и правото, най-добрите демократични практики – публичност и прозрачност. В този контекст – за мен водещи принципи ще продължат да бъдат доверието и диалогът”, добави номинираната за министър-председател.

Габриел беше категорична, че институциите и законите се уважават и се спазват. „Те не са, за да служат за нечия илюзорна представа за управление на държава или илюзорна представа за независима съдебна система”, обясни още тя.

От папката, която Габриел прочете на президента Радев, стана ясно, че тя сменя петима министри от кабинета на Денков. Сред тях е и военният министър Тодор Тагарев, като на негово място предлага Христо Гаджев.

Ето и пълния списък с новия кабинет:

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи;

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството;

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев - министър на отбраната;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Галин Цоков - министър на образованието;

Катя Панева - министър на здравеопазването;

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Росен Желязков - министър на иновациите;

Жечо Станков - министър на енергетиката;

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Валентин Мундров - министър на електронното управление;

Зарица Динкова - министър на туризма;

Димитър Илиев - министър на спорта