1

М инистърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков откри новопостроения участък Буховци-Белокопитово от магистрала "Хемус" край Шумен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". С пускането му в експлоатация дължината на аутобана става 190 км.

 

"Това е една стъпка напред към изграждането на АМ "Хемус". Благодарим на всички участници в строителството. Имаше проблеми, знаете, но важното е, че всичко вече е минало. Надяваме се оттук нататък за добра поддръжка на пътищата и безаварийно движение", заяви министър Шишков.

Той връчи на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иво Иванов разрешенията за ползване на отсечката и на пътния възел "Буховци-север". Работата по останалите лотове на магистралата продължава.

"Ако наистина успеем, с изключение на тези два малки подучастъка, за които говорим, че със сигурност ще има забавяне поне от 1 година чисто процедурно, за да може да се завърши проектирането, за другите участъци, ако наистина се успее да се направи така ,че в рамките на средата на следващата година да има одобрени подробни устройствени планове, аз мисля, че в рамките на 3-4 години, както се строят лотовете, и ако ударно се строят всичките, може да бъде направено това.", добави Шишков.

Изпълнител на строителството на обекта е ДЗЗД "Хемус-16320". Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "Консултанти Хемус 2 - 2016".

Трафикът обаче тръгва със забавяне от повече от две години, тъй като по договор участъкът, чието строителство започна през август 2018 г., трябваше да е готов през пролетта на 2020 г. Крайните срокове бяха удължавани многократно по различни причини. Работата по строежа беше възстановена през септември след прекъсването и спрените плащания заради обвинения за нередности.