0

О т днес (1 февруари)  влиза в сила намалението на картите за градския транспорт, което важи за цялата страна. До края на годината, всички деца на възраст до 10 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, а за учениците отстъпката ще се увеличи от 20 на 70%. Намалението за цената на картите за възрастните хора ще е с допълнителни 20% или общо 40% по-ниска цена. 

Въпреки че цените тръгват надолу, тази промяна породи и притеснения. „Аз имам жалби от родители на 2 деца например, които още в началото на януари са купили карти и са платили 400 лева. Няма да е приятно тези хора да бъдат изненадани с това, че те са платили повече, отколкото са платили други, които в последствие ще взимат карти”, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

В постановлението на Министерския съвет е заложена и по-голяма отстъпка за пътуващите с градски транспорт пенсионери. За най-възрастните в София обаче промяна няма да има. „Столична община за пенсионерите над 68 години дава 80% отстъпка, а за тези под 68 години е 50%. И в двата случая социалната отстъпка на Столична община е по-голяма по обем от приетата с постановление на МС”, обясни зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков. 

В Бургас пък се сблъскаха с други проблеми. Общинският превозвач пусна предупреждение, че на старта на деня ще могат да се зареждат само карти от общ тип – без отстъпки в цените.