0

Ш офьорската книжка така, както я познаваме, може да излезе от употреба още догодина. Това произтича от приетите от Европейския парламент нови законодателни правила по пакета за Европейския цифров портфейл. Един от детайлите по него е създаването на европейската дигитална шофьорска книжка.

Промени

Съгласно разпоредбите държавите членки трябва да осигурят въвеждането на такава до две години след влизане в сила на промените. Всяка страна е длъжна да изгради свой център за данни, където да съхранява регистъра на водачите на МПС, който включва типа автомобил, валидността на свидетелството, както и информация за наказания като отнемане на книжката. Центровете от своя страна трябва да са свързани в обща система, която ще позволява непрекъснат достъп. Така при спиране на пътя на шофьор от Германия у нас българският полицай ще може да провери шофьорския статус на немския гражданин за секунди.

НОВИ ПРАВИЛА: Шофьорската книжка влиза в смартфона

Проверка

Остава отворен въпросът дали въобще ще съществува шофьорска книжка, дори и в дигитален вид на смартфон или смарт часовник или проверката за шофьорска правоспособност в бъдещето ще бъде само по ЕГН в този отдалечен регистър. „Възможни са и двата варианта и те тепърва ще бъдат обсъждани. Аз съм по-скоро на мнението, че няма никаква нужда от инспекция на книжка на устройство, а проверка по ЕГН може да бъде напълно достатъчна и ефективна“, коментира за „Телеграф“ депутатът от ПП-ДБ, според когото България има всички възможности да изгради системата още догодина при наличие на политическа стабилност.

Глоба

С промените ще отпадне и глобата в Закона за движение по пътищата за шофиране без книжка. В момента водачите са длъжни да носят пластиката и се наказват за това, че не я носят дори и проверка в регистъра да покаже, че тя е валидна и без наказания. След реформата пластиката ще отпадне. Тя обаче ще продължи да съществува като опция и МВР ще издава такава на водачите, които желаят да я имат. Причина за това може да е шофиране в страни, които не са членки на ЕС, като Турция, Северна Македония и др., които няма да имат достъп до европейските регистри и не биха могли да проверяват дигитална книжка нито по QR код, нито по ЕГН.