0

Л итийното шествие на патриарх Неофит тръгна, водено от танк.

Тленните останки на Негово Светейшество ще бъдат пренесени с лафет, с който за последно е бил използван за погребението на Негово величество цар Борис III. Тогава той е воден от шест коня, но сега лафетът е закачен за танк. Интересна подробност е, че той всъщност е гаубично оръдие, което впоследствие е преработено. 

Бурфото

По-рано в патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” се проведе опелото на Неофит, което бе отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Там дойде и руският митрополит в Испания и в Португалия - г-н Нестор. Също има представители на грузинската Патриаршия, на архиепископа на Атина, на румънската Патриаршия, както и киевският митрополит Епифаний. Руският патриарх Кирил не е бил поканен - украинският владика Епифаний също, но е дошъл да изпрати Неофит по собствена воля. 

Булфото

Висши български политици се сбогуваха с българския патриарх. На траурната церемония в патриаршеската катедрала присъстваха председателят на парламента Росен Желязков, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел също присъстваха на заупокойната молитва в "Свети Александър Невски". Там са и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев и президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов.

БТА

ДЕБНАТ ПО ПОКРИВИТЕ: Снайперисти от „Ал. Невски“ до „Света Неделя“ за погребението на патриарха!

От Испания пристигна и Симеон Сакскобургготски, който е пряко свързан с Българската православна църква. 

БТА

С литийно шествие от “Свети Александър Невски” тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат пренесени до митрополитския храм "Света Неделя”, където той ще бъде положен в гроб точно зад този на Екзарх Йосиф.