0

П ромени в Закона за движение по пътищата ще позволят на 17-годишни да придобиват шофьорски книжки. Вносителите на законопроекта се аргументират, че това се прави с цел натрупване на повече опит за управление на МПС под надзор на отговорен възрастен. Идеята е младият шофьор до придобиване на нужните умения да може да управлява автомобил само с придружител.

Придружител може да бъде лице, навършило 25-годишна възраст, притежаващо валидно свидетелство от категория В над 5 години.

Условие

Изискването към придружителя обаче е и да не е с концентрация на алкохол в кръвта си над 5 промила, както и да не е под въздействието на наркотици. Задължително трябва да седи на предната седалка до шофьора. Книжка на водач с придружител ще се издава със срок на валидност до навършване на 18-годишна възраст. След което младият шофьор вече ще придобива редовно свидетелство за управление. Това е обаче само при условие, че до навършване на пълнолетие не е засичан да шофира без придружител или пък е бил наказван с отнемане на книжката за други нарушения. Тогава водачът ще губи придобитата правоспособност.

Връчване

В същия законопроект се предлага и максималната скорост на движение по автомагистрала да бъде намалена на 130 км/ч, като бъдат взети предвид добрите примери от държавите-членки на Европейския съюз. Предвижда се също и регламентиране на зони в населените места, в рамките на които да важи едно общо ограничаване на скоростта от 30 км/ч за всички пътни превозни средства. Окончателно да отпадне т.нар. син талон, с който се удостоверява притежаването на книжка, е сред другите предложения, залегнали в законопроекта. С проекта е заложено и създаването на изисквания към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Досега изискването е просто да има пожарогасител, но никъде не е уточнен неговият вид. Новост е предложението електронните фишове и наказателните постановления да се връчват не само лично на нарушителя, но и от служители на МВР чрез работодателя.