0

М иряни помолиха Господ за дъжд в манастира „Св. Троица“ край село Устрем, община Тополовград.

Богослужението беше в събота, а молитвите бяха отправени към св. пророк Илия за берекет и благодатни дъждове.

Молитвата за дъжд беше отправена заради няколкомесечната суша, налегнала цялата община Тополовград. От май месец капка дъжд не е паднала, казва жена от тополовградското село Капитан Петко Войвода.

Пек

„Страшна суша, няма за пиене, няма и за миене… и по-лошо ще става“- добавя мъж, свел глава в молитва. „Реколтата е слаба, без вода не става. Слънчогледът е колкото часовник, семената са едва заченати“, казва и зърнопроизводител от Тополовградско. „Дано завали… затова всички сме тук. Свято място е! Амин!“, заяви и зам.-кметът на община Тополовград г-н Мочев.

Миряни се събраха за молитва

 Миряни се събраха за молитва
обшина Тополовград



Вярващи се стекоха в храма през уикенда, за да участват в богослужението, водено от отец Николай Клюнков. Десетки миряни се молиха заедно с него за дъжд с думите: „Господи, ако е волята твоя, според твоята любов, прости съгрешенията на цялото човечество и дай дъжд по лицето на цялата Земя! Амин“. Заедно с миряните беше и ръководството на община Тополовград, а кметът на община Елхово Петър Гендов също бе в светата обител.

Ефект

„Телеграф“ се обърна към климатолога проф. Георги Рачев с въпроса какво показват прогнозите за времето над общината след молебена за дъжд. „Още днес има много голяма вероятност в района да бъде отчетен слаб дъжд от порядъка от 2 до 5 литра на квадратен метър.

По-съществен е фактът, че в сряда се очакват сериозни валежи, и то в района на община Тополовград. Сумарните валежи там трябва да достигнат до 15, та дори и дори да надхвърлят 20 литра на квадратен метър, което е валеж със стопанско значение. Ще има и понижение на температурите - от над 30 градуса ще паднат на 25 градуса.

След това времето ще се стабилизира в четвъртък и до известна степен в петък. През уикенда също има вероятност за валежи, но те ще бъдат по-слаби, от порядъка от 2 до 8 литра на квадратен метър“, казва още професорът.