0

С ъщински ураган помете българското Черноморие. В района на Несебър в следобедните часове в събота се извиха мощни бури с дъжд и силен вятър, след което стихията се насочи към Бургас, информира Метео Балканс.

Времето се разгневи, като страшната буря първо помете района на Несебър. Улиците бяха наводнени. На кадри в социалните мрежи, разпространени от Метео Балканс, се вижда почти ураганен вятър и обилен дъжд в Слънчев бряг.

Коментиращи във Фейсбук споделиха, че същото е положението и в Равда и Свети влас. По думите на летовниците, бурята се насочила на юг към Бургас.

Потопът не подмина и Крайморие и Созопол. .

Междувременно пороен дъжд и градушка, придружени с вятър и гръмотевици удари и Разлог.

За минути небето над града притъмня и започна да се лее проливен дъжд, предаде "Марица".

В социалните мрежи хора съобщават за наводнени мазета и улици, на които водата достига до нивото на тротоара, което е видно от снимките.

Явно дъждоприемните шахти не смогват, не са почистени или въобще ги няма, въпреки предупрежденията за лошо време.

Преди няколко седмици след подобен силен дъжд отново имаше оплаквания за наводнени къщи и мазета, както и негодувание, че нивото на асфалта е почти на това на тротоара и водата лесно преминава към домовете на хората.

Очаква се преминаването на серия от средиземноморски циклони към периода 10-20 септември.  

Очакваните явления ще са потенциално опасни, защото вероятността от внезапни наводнения на Балканите ще е много висока. Според последните изчисления на моделите условията за възможна средна и едра градушка е много висок.