0

И през следващите 24 часа опасността от наводнения остава много висока. Тази нощ дъждовете в Западна България ще продължат, като на места ще са интензивни и с гръмотевици.

Утре над цялата страна ще е предимно облачно. До обяд ще вали главно в западните и централните райони, а до вечерта гръмотевични бури ще се развият и на изток. На места е възможно да паднат и градушки.

В Западна и Централна България е в сила оранжев код за опасност от наводнения, показва справка в сайта на НИМХ. Количеството на валежите може да достигне 70 литра на квадратен метър.

Температурите ще се понижат и максималните вече ще са от 20 градуса на запад до 27- 28 на изток.

По Черноморието до момента обстановката бе спокойна, но утре и тук ще се заоблачи. Около и след обяд в някои курорти е възможно да превали за кратко. Температурите все още ще са високи и ще достигат 25 градуса, а морската вода е около 22-23.

Планините и утре ще останат доста негостоприемни. През целия ден ще бъде облачно, а над 1500 метра видимостта ще бъде намалена. Очакват се и сериозни количества дъжд, като се увеличава и риска от градушки. Температурата на 2000 метра ще достига едва 8, 9 градуса.

В неделя до обяд дъждове с гръмотевици ще има в Западна България, а следобед на изток. Температурите все още ще са доста ниски.

А заради опасността от гръмотевични бури, от Планинската спасителна служба припомнят, че трябва да се избягват единични дървета и водни басейни. Да се пазим далеч от скали в планината. И да има поне 10 метра дистанция между нас и метални предмети.

 През следващата седмица атмосферата ще се стабилизира и ще се радваме на повече слънце. В понеделник следобедни валежи са възможни в някои източни райони, а във вторник ще е предимно слънчево. От сряда до петък дъждове ще има главно около планините. В сряда, когато настъпва астрономическото лято, температурите ще достигат 32-33 градуса.