0

В пореден град скачат цените на такситата.

Общината в Пловдив е пуснала за обществено обсъждане нова наредба, която да определи минималните и максималните прагове на цените на тарифите. Таксиметровите фирми в града пък трябва така да направят ценоразписа си, че да возят пътници в тези граници.

Таксито на война с нощния рейс, заедно с копърките му взема хляба!

ПАК УДАР ПО ДЖОБА: Бакшишите вдигат цените с 30%!

В проекта е заложено минималната цена да стане 1.19 лева на километър през деня, а максималната – 1.80 лева на км. Нощната тарифа пък трябва да е минимум 1.29 лв./км и максимум 1.90 лв./км.

В момента жълтите коли масово карат на 1.09 лева на км през деня и 1.19 лева през нощта. Цената за повикване е 0.25 лева, а първоначалната такса 1.95 лева по светло и 2.05 лева по тъмно. Минутата престой се калкулира по 30 стотинки. Тези тарифи са определени въз основа на много стара наредба от 2014 година, която определя минималните и максималните цени за превоз на пътници. И в момента дневната цена е с разлика от 1 стотинка от максимално разрешената.

Такси стоянките – незаконни! Само в 20% от общините са регламентирани

Ако проектът на наредбата бъде приет, това означава автоматично по-скъпа таксиметрова услуга с минимум 10 ст. на километър. Таксиметровият бранш в града отдавна настоява за повишение на тарифите, но без промяна в общинската наредба това бе невъзможно.

ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ЛИ ХЛЯБА? Цивилни полицаи дебнат копърки!

От проекта става ясно също, че квотата за такситата на територията на община Пловдив ще бъде увеличена. В момента е 2000 коли, а предложението на кмета Костадин Димитров е да станат 2200. Аргументът му е нарасналото население на града, писа "Марица". 

ЗАОБИКАЛЯТ ЗАКОНА: Копърки се маскират на онлайн търговци!

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: Таксита политат в небето!

Таксито ни помпа до Ивановден 2025 година