0

Я нуари е към своя край и, както всяка година, завършва с "Дните на черния кос", смятани от народа за най-студените от 365-те дни в годината и предвестник на температурите през следващите месеци. На 29, 30 и 31 януари 2024 г. обаче тенденцията за студ и мраз няма да се случи. 

Съществуват множество легенди относно произхода на тази традиция. Най-достоверна е тази, свързана с еволюционната теза, според която някога косовете са били изцяло бели, а не черни. Докато един ден, в края на януари, един кос решил да се скрие в камина, за да потърси подслон от суровите температури в края на месеца. Когато се появил в края на февруари, саждите обагрили птицата. 

Според друга легенда косът е истински пратеник на пролетта, изпратен от Персефона, за да предупреди майка си за освобождаването й от Хадес, което се случва циклично само с пристигането на красивия сезон.

Тази година дните на черния кос не оставят място за слана, а температурите намя да са твърде ниски. 

Друго популярно вярване гласи, че дните на черния кос могат да предскажат колко дълго ще продължи зимата въз основа на температурите, регистрирани през последните три дни на януари. Ако климатът остане мек, това означава, че краят на студения сезон ще бъде много дълъг, обратното, ако се регистрират минусови температури, това означава, че пролетта е пред нас. Следователно според този обичай изглежда, че тази година зимата е предназначена да продължи дълго.