0

С редно 6798 лева са платили миналата година кандидат-пенсионери за закупуване на недостигащ стаж за пенсия, сочат данните на Националния осигурителен институт.

Общо 4707 души са се възползвали през 2023 г. от тази възможност. На тях не им достигали средно около 24 месеца. Общата сума, която са заплатили за недостигащите месеци, възлиза на 32 милиона лева. През първите три месеца на тази година пък броят на кандидат-пенсионерите, възползвали се от възможността да си купят стаж, е 234.

Нагоре

През последните пет години расте както броят на хората, закупили стаж, така и сумите, които те са платили. Причините са две: всяка година расте изискването за стаж, за да се излезе в пенсия, увеличава се и минималният осигурителен доход, от който зависи цената на всеки недостигащ месец.

ПРИГОТВЕТЕ КЕСИЯТА: Стажът за пенсия ще поскъпне!

През тази година месец недостигащ стаж струва 184,73 лева. Догодина се очаква той отново да поскъпне, тъй като ще се вдигне минималната заплата, а оттам вероятно ще се вдигне и минималният осигурителен доход, който се гласува от Народното събрание. Формулата за изчисление на минималното възнаграждение показва, че от 1 януари то трябва да стане 1078 лева. Ако толкова стане и минималният осигурителен доход, то един месец стаж за пенсия се очаква да струва около 212 лева. 

По закон могат да се откупуват до 5 г. недостигащ стаж. Цената на всеки месец е 19,8% от минималния осигурителен доход.