0

М еждусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо значение. Това каза президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция, „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, „Ай Си Джи Би“. 

Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, а и за постигане на реална диверсификация на България и Югоизточна Европа, също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие на нашия регион и на европейската политика за сигурност и стабилност на доставките на природни ресурси, заяви Радев.

Затова приключването на този проект в условията на жестока икономическа криза и ограничени доставки е от особена важност за нашата страна, добави той.

В срещата участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.