0

Б анкерът Стефан Иванов е единственият представител на България, който ще бъде част от екипа на първата по рода си експедиция от Антарктида през Южния океан, съобщиха от мениджмънта на родната IT-компания SiteGround, която е сред основните спонсори на начинанието, борещо се за поставяне на 6 нови световни рекорда за Гинес.

“Смелостта да направиш нещо, в което вярваш макар всички да ти казват, че е невъзможно, не ни е чужда. Напротив – тя е характерна за успеха на SiteGround. От друга страна, подкрепяме това новаторско начинание, защото негова цел е да алармира за опазването на океаните и като цяло защитата на природата: кауза, която ние също защитаваме и намираме близка до ценностите ни”, коментират главният изпълнителен директор Тенко Николов и основателят на компанията, която има свое представителство и в Стара Загора Иво Ценов.

През 2020 година Стефан и синът му Максим построиха в гаража си океанската гребна лодка „НЕВЕРЕСТ“ и прекосиха с нея Атлантика за 105 дни. 16-годишният тогава Максим става „Най-младият гребец, прекосил океан“ – световен рекорд на Гинес, а „ НЕВЕРЕСТ“ е вписана в книгата на рекордите като „първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите“.

Двамата мъже разказаха за преживяванията си на български и английски в книгата „Неверест“, изляза миналата есен.  Лидерът на експедицията е исландецът Фиан Пол – изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите.
Останалите членове на експедицията са британецът Джейми Дъглас-Хамилтън , австриецът Лиза Фартхофер и американците Майк Матсън и Брайън Краускпф.  Океанските гребци ще поемат от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, преминавайки през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата.

Те ще проследят пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – „Джеймс Кеърд“. Лодката, с която ще бъде Стефан Иванов е кръстена „Мисис Чипи“ в чест на Хари „Чипи“ МакНиш – дърводелецът от експедицията на Шакълтън, допринесъл за оцеляването на членовете на екипажа.