0

Н едостатъци в инфраструктурата на мястото на катастрофата с 4 жертви на пътя Русе - Велико Търново, показа първоначалният оглед на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, съобщиха от агенцията.

Часове след възникването на тежката катастрофа на път I-5 в участъка Русе – Велико Търново, експерти на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ започнаха инспекция на мястото на инцидента.

Пострадалите са транспортирани в болнично заведение. Произшествието е настъпило на ляв завой при ограничена видимост, като водачът на автобуса, движещ се посока Русе, е напуснал пътното платно, вдясно по посока на движението, и след удар в спрял извън пътното платно автомобил, e последвал и удар в дърво.  

Първоначалният оглед показа, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти в крайпътното пространство. В хода на следствието предстои да се установят причините за възникване на тежкото произшествие, както и скоростта на движение на автобуса.

Всички констатации ще бъдат обединени в доклад, който ще бъде изпратен в най-кратки срокове до компетентните институции, заедно с всички предходни констатирани проблеми и препоръки за път I-5 в участъка Русе-Велико Търново. 

Инспекцията продължава.

Според съобщението на агенцията към момента има информация за четирима загинали и шест ранени пътници.

В стабилно състояние са седемте ранени при катастрофата с румънски автобус по пътя Велико Търново- Русе тази нощ, които са настанени във Великотърновската болница. Продължават дейностите за тяхното стабилизиране, каза междувременно за БТА изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Попов.

След катастрофата в болницата от екипите на "Спешна помощ" са били откарани 9 души. Единият от пострадалите с тежка черепно-мозъчна травма е починал в Отделението по реанимация. Друг от пострадалите е освободен за домашно лечение.

В момента в болницата са настанени седем души – трима от тях турски граждани, четирима – румънски. Продължават хирургичните и ортопедични операции за тяхното спасяване.

На място е пристигнал консулът на Румъния в България, който е благодарил на лекарските екипи за бързата реакция. По-късно днес и екип от румънски лекари ще пристигне с хеликоптер за консилиум с българските си колеги.