0

В месеца на летните отпуски, когато инфлацията наду цените на хотели, ресторанти и плаж, пътуването на семейство с личния автомобил неочаквано поевтиня в сравнение с отпреди месец. С около 24 лева по-малко ще плати 4-членно семейство за пътуването от София до Бургас и обратно със среден клас кола, ако ползва масовия бензин А-95, изчисли „Телеграф“. Пари, колкото да допълнят бюджета за кафето и храната по време на пътуването.

Положително побутване на цените на горивата надолу, с изключение на метана, оказа държавната помощ от 25 ст., приспадани на всеки литър от най-евтините бензин, дизел, автогаз и метан. Освен нея бензиностанциите от различните вериги дават и различни отстъпки за  лоялен клиент с карта. След влизането на отстъпката в сила от 9 юли горивата обърнаха надолу ръста си и започна допълнително поевтиняване, видя  „Телеграф“.

Актуално

Така  цената на бензина А-95 от 3,41 лева на литър, колкото средно струваше на 8  юли, поевтиня с 13 стотинки до 3,28 лв. средно на литър на 10 август. Вчера масовият бензин се е предлагал на бензиностанциите в страната на цени между 2,83 и 3,48 лева. 

Ако колата на семейството харчи по 8 литра бензин на 100 километра, то ще измине 400 километра  от София до Бургас с 32 литра гориво.  Така при вчерашната средна цена на А-95 от 3,28 лв. за литър то трябва да плати за пътя до Бургас 104,96 лева. Но от цената за 32 литра се вадят  по 0,25 лв. на литър, или 8 лева и семейството ще плати 96,96 лева.

Ако беше пътувало на 8 юли, същото домакинство щеше да плати 109,12 лева, тоест 12,16 лева по-малко. За отиване и връщане София-Бургас-София  се спестяват 24,32 лв. 

Дизелът вчера се продаваше средно по 3,41 лева/л. На 8 юли литърът средно е струвал 3,55 лева, тоест  с 14 стотинки повече. Автомобил на дизелово гориво изминава 100 км със средно 6 литра. Той щеше да закара и върне до София семейството при вчерашната цена на дизела и с отстъпката от 0,25 лв./на литър за 151,86 лева.  Преди месец  горивото щеше да му струва 170,4 лева.

Сметки

Средната цена на пропан-бутана (автогаза)  от 8 юли до 10 август в българските бензиностанции е намаляла с 29 стотинки на литър. Като се добави и отстъпката от  0,25 лева на литър, пътуването с кола с газова уредба става доста по-изгодно.

Цената на метана обаче заради поскъпването на природния газ и очакваното увеличение на цената на синьото гориво с 60% за месец август със задна дата вчера се продаваше в някои бензиностанции по 7,18 лева, а средно цената му беше 5,22  лв./кг,  докато на 8 юли тя беше 3,58 лв./кг, което е с 1,64 лева по-скъпо.

Неслучайно собствениците на автомобили  с метанова уредба почнаха да я сменят с такава на пропан-бутан или карат на бензин.

Собствениците на скъпи автомобили, които карат с  по-качествени и скъпи горива, също са облагодетелствани от общия повей към поевтиняване. Някои  бензиностанции   пуснаха допълнителни намаления и промоции и за т. нар. премиум горива за лоялните клиенти, коментираха потребители за „Телеграф“. Така една от веригите дава промоционално отстъпка от 15 стотинки на литър, а в друга тя е 25 стотинки за по-скъпите и качествени горива, за които няма държавна подкрепа.

Алтернативи

Пътуването с влак за 4-членно семейство си остава най-евтиният начин за стигане до морето. Жп билетът за 1 пътник струва 19,20 лева и 0,50 лева за запазено място. За четирима пътят София-Бургас с влак излиза 76,80 лева.  Могат да се ползват и различни намаления за деца и за групово пътуване, когато групата е повече от трима. Жп билетът за първа класа струва 24 лева. За четиримата от семейството цената ще бъде 104 лева, а отиване и връщане - 208 лева.

Не е прекалено скъпо и със спален вагон. За един пътник билетът се оскъпява с още 10,50 лв.

Пътуването с автобус за 4-членно семейство от София до Бургас излиза 116 лева при цена на един билет от 29 лева в едната посока. Автобусните превозвачи предлагат различни цени и отстъпки.

Потребител може да избере да стигне до морето и със самолет. Цената обаче е доста солена - 392 лева в едната посока, ако билетът се купи в последния момент.

Пускат два допълнителни влака до морето

Два допълнителни влака по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия ще пътуват всяка събота и неделя до края на активния летен сезон през месец август, съобщиха от БДЖ. Всяка от композициите на тези влакове ще бъде съставена от шест вагона, като по този начин БДЖ се стреми да осигури достатъчно места за желаещите да пътуват до и от Българското Черноморие. Тези влакове ще се движат всяка събота и неделя до 4 септември включително след отчетения интерес за пътуване с тях през изминалите почивни дни. Допълнителните влакове ще пътуват със следното разписание:

Бързият влак № 3691 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 07:55 ч. и ще пристига в Бургас в 14:00 ч.;
Бързият влак № 3692 от Бургас за София ще тръгва от гара Бургас в 15:00 ч. и ще пристига в София в 21:05 ч.

Билети за седящи места могат да бъдат закупени от касите 15 дни преди пътуването. А също и 30 дни преди датата на пътуване през системата за онлайн билетоиздаване.