0

О пределени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, преди да е обявил някакви намерения и действия. Това коментира президентът Румен Радев.

„Там, където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко. Така беше след кабинета „Борисов”, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха, така е и след кабинета „Петков”, е мнението на държавния глава.

Според него определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която самите са предизвикали. „Домакинствата и бизнеса искат евтини и надеждни доставки”, обясни Радев.

Той увери, че въпреки тежкото наследство, което служебният кабинет заварва - и в документално, и в техническо отношение, то ще направи максимума. „И мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото”, допълни държавният глава.

Радев посочи, че разривът, който се коментира, не е между него и социалистите. Имало обаче такъв между ръководството на БСП и левите хора, който проличал на изборите. В никакъв случай няма реваншизъм от страна на служебния кабинет, отговори той.

„На служебното правителство съм дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона”, подчерта още държавният глава. 

С усмивка и „нима не трябва да се сменят министри” президентът коментира рокадите в държавните институции. И добави: „Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства в управлението на четворната коалиция. Тогава ще разберете какво означава политическа чистка”.